Snabbhet. Pålitlighet. Flexibilitet.

Att köpa via Fordonskammaren

Att köpa via Fordonskammaren är mycket enkelt. Så fort du har registrerat dig kan du vara med och bjuda på objekten, antingen i förväg eller direkt under själva auktionen. Nedan finns auktionsprocessen beskriven i detalj, samt övriga auktionsregler och villkor.

AUKTIONSPROCESSEN

Det finns två sätt att delta i Fordonskammarens auktioner. Du börjar med att registrera dig hos oss, vilket är mycket enkelt och beskrivet nedan.
Sedan kan du välja att antingen lägga bud på objekten i förväg eller lägga bud under själva live-auktionen.

 

1. Du lägger bud i förväg

Via så kallad nätbudgivning kan du lägga bud via vår hemsida i förväg eller under själva live-auktionen. Budgivning i förväg är att föredra om du har svårt att delta i live-auktionen av brist på tid eller tekniska begränsningar.

Nätbudgivning

Nätbudgivning sker genom att du loggar in via vår hemsida och lägger ett så kallat direkt bud eller ett maxbud på ett objekt. Det är möjligt att lägga ditt bud så snart vi startat budgivningen, vilket sker individuellt för respektive objekt så fort de är testade och dokumenterade, vanligtvis ett par dagar före auktionen.

Ett direkt bud innebär att du på ett objekt lägger ett fast bud som är minst 500 kronor högre än det vid tillfället rådande budet.

Du kan även välja att ange ett maxbud du vill lägga på objektet. Vilket innebär att du anger det pris du maximalt kan tänka dig att betala för objektet. När du lägger ett maxbud som är högre än det vid tillfället gällande budet så ser auktionssystemet automatiskt till att ditt gällande bud tills vidare då endast blir 500 kronor högre än detta under förutsättning att reservationspriset är uppnått. Är reservationspriset inte uppnått och ditt maxbud är högre än föregående budgivare men lägre än reservationspris visar auktionssystemet ditt maxbud som högsta bud. Varje gång en annan budgivare i sin tur bjuder minst 500 kronor över ditt rådande bud så kommer auktionssystemet automatiskt se till att ditt bud omedelbart höjs med ytterligare 500 kronor – ända tills att ditt maxbud är uppnått. Det slutliga pris du sedan kan behöva betala för objektet kan alltså mycket väl visa sig bli lägre än ditt maxbud.

När det sedan är live-auktion (se nedan) och det är dags för avslut på ditt objekt, så är ditt maxbud självklart med även här och genererar bud mot andra budgivare upp till ditt maxbud.

Om det bud du lägger är under reservationspris (det lägsta pris som säljaren godtar) kommer det att framgå under budprocessen, så du vet du lägger ett relevant bud.

Skulle någon under budprocessen lägga bud som är högre än ditt direkta bud eller maxbud så får du ett e-postmeddelande som aviserar detta. Du får även ett meddelande om du har det vinnande budet då klubbslaget skett. Du kan se resultatet av dina maxbud under "Min sida" när du är inloggad.

Registrera dig för nätbudgivning

För att kunna lägga bud via nätet måste du registrera dig.

Registrera nu

När du fyllt i efterfrågade uppgifter och sparat dessa, får du ett verifieringsmail utskickat. Klicka på länken i mailet för att bekräfta att din e-postadress är korrekt.

Så snart du registrerat dig kan du logga in på www.fordonskammaren.se, men du kan inte bjuda på något objekt förrän du bekräftat din e-postadress via verifieringsmailet! Skulle du behöva få mailet skickat på nytt så kan du följa instruktionerna som finns tillgängliga så snart du loggat in. Har du förlorat dina inloggningsuppgifter så kan du skicka efter dessa genom att klicka på "Glömt lösenord?"

2. Du deltar i live-auktionen

Live-auktionen sänds med ljud och bild med live streaming på vår hemsida, och du kan delta via nätbudgivning (se ovan).

Delta i live-auktionen via nätbudgivning

Strax innan auktionen startar (i regel kl. 12.00) kan du logga in dig och klicka dig in i live-auktionen via ”live streaming” på vår hemsida, och på detta vis bjuda mot övriga nätbudsgivare. Liksom vid nätbudgivning i förväg (se ovan) hanteras dina bud här som inropsuppdrag, dvs att systemet bjuder upp till ditt angivna maxbud i samma intervall som budintervallet är.

Här finns även möjlighet att höra auktionisten och övrigt ljud ifrån auktionshallen, dock med 1-2 sekunders fördröjning. Auktionstakten är ungefär 25 utrop per timme. Auktionen äger rum på sedvanligt sätt med bud och överbud. När auktionisten ”klubbar högsta bud” och du som nätkund har det högsta budet får du omedelbart vid klubbslag information på din bildskärm, om att du vann budgivningen. Efter avslutad auktion får du även ett e-post-meddelande om att du haft vinnande bud samt information om vad som gäller ang. betalning och hämtning.

Notera att det i live-auktion är möjligt för flera budgivare att lägga samma bud, men det finns bara en vinnare som annonseras som högsta budgivare på skärmen.

För att registrera dig för nätbudgivning, se ovan.

ÖVRIGA AUKTIONSREGLER OCH VILLKOR

Ett bud är alltid bindande för köparen och ingen ångerrätt gäller. Klubbslag bekräftar att köpeavtal slutits. Det är alltid auktionsförrättaren som avgör hos vem vinnande budet ligger. Ett direkt bud har företräde för eventuella maxbud på samma belopp. Så om du lägger ett direkt bud som är detsamma som någons maxbud så är det ditt bud som blir gällande. Om bud ej uppfattas pga tekniska problem eller annat, avgör auktionsförrättaren hos vem som bud föreligger.

Klubbslag är bindande för säljaren utom vid försäljning av utmätt egendom, så kallad exekutiv auktion samt vid konkursauktion. Antas bud meddelas detta omedelbart efter klubbslag.

Försäljningsvillkor

Fordonen säljs i enlighet med gällande konsumentlagstiftning, dock med följande viktiga undantag. OBS! Dessa fordon (exekutiv- och konkursauktion) säljes i vid klubbslag befintligt skick:

- Exekutiv auktion
Av Kronofogdemyndigheten utmätta fordon. Dessa fordon säljes i enlighet med bestämmelserna i utsökningsbalken och i utsökningsförordningen.

- Konkursauktion
Fordon från konkursförvaltare. Dessa fordon säljes i enlighet med konkurslagen.

Information om vilka fordon som säljes på exekutiv- eller konkursauktion, ges genom det datablad som finns anslaget i respektive fordon samt vid respektive utrop.

Listpris

På varje fordon finner du ett listpris som våra av handelskammaren utsedda värderingsmän satt. Listpriset baseras på vad den etablerade handeln begär för motsvarande. Som källa används flertalet databaser och sajter inklusive Till exempel blocket. Listpriset beräknas på en bil i normalskick, därför kan i vissa fall listpriset avvika från det annonserade fordonets egentliga värde. Listpriset skall ses som en ren information och vi uppmanar dig att själv bilda dig en uppfattning om fordonets värde. Våra utrop har ingen koppling till fordonens åsatta listpriser då vår budgivning alltid börjar från noll.

Inropsavgift eller så kallad slagavgift

Inropsavgift tillkommer på varje utrop om inte annat anges på specifikt utrop/objekt.

Registreringsavgift / utlämningsavgift

På varje objekt tillkommer en så kallad registreringsavgift. Detta framgår på inropsbekräftelsen som skickas ut efter klubbslag.

Betalningsvillkor

Godkända betalningsmedel är banköverföring och Swish-betalning. Observera att vi inte tar emot kontant betalning, kortbetalning, postväxel eller check.

Objekten ska vara slutbetalda senast 3 vardagar efter auktionsdagen.

OBS! Ångerrätt enligt distansköplagen gäller inte då Fordonskammaren AB erbjuder möjligheter att innan auktion provköra och undersöka objekten.

Om betalning uteblir eller om du väljer att hoppa av köpet debiterar vi dig inropsavgiften och använder denna summa för att täcka kostnaderna för omförsäljningen.

Exportförsäljning

Fordonskammaren säljer endast fordon på export till länder inom EU. Är köparen ett företag skall köparen uppvisa godkänt VAT-nummer. Köparen ombesörjer själv transport av fordonet ut ur Sverige och skall uppvisa transportdokument av godkänd transportör. Vid exportförsäljning tillkommer en administrationsavgift.

Utlämning av fordon

Fordon lämnas ut av vår fordonspersonal efter att köpare har fullbetalt inropat fordon, och fordonet är klart för leverans (se respektive objekt om leveransföreläggande). Fordon vilka ej avhämtats senast fjärde vardagen efter auktion debiteras med 100:- per påbörjat dygn.

TESTNING, VISNING OCH PROVKÖRNING

Visning sker dagen innan auktion mellan kl. 09.00 - 16.00.

Provkörning kan ske under förutsättning att provkörningstid telefonbokats senast dagen före på tel 08-655 09 00. Körkort måste uppvisas före provkörning. Under vintervägföre gäller vissa restriktioner.

Förbered dig för de objekt du tänker bjuda på

Vi rekommenderar att du nogsamt studerar de objekt som du avser att lägga bud på. Ta del av all information som finns utlagd på vår hemsida per objekt, och under live-auktionen lyssna och ta till dig den information som auktionsförrättaren ger vid auktionens början och under auktionens gång. Tänk på att du som köpare har en undersökningsplikt vid köp på auktion.

Testade fordon

De flesta bilar som säljs på våra auktioner är testade. Dessa fordon säljs i befintligt skick enligt testprotokollet. Testet är utfört enligt standard som utarbetats i samråd mellan Konsumentverket och MRF. Testprotokollen finns exponerade i respektive fordon, på de som testats, samt även på vår hemsida.

Vi samarbetar med Carfax (www.carfax.se) och på ett enkelt sätt erbjuder vi även en utförlig information om fordonets historik.

De fordon där testprotokollet inte gäller som reklamationsunderlag är:

För nedanstående typer av objekt gäller inte konsumentköplagen:

  • Fordon som säljs på exekutiv- eller konkursauktion
  • Fordon som säljs som renoveringsobjekt eller reservdelsbil
  • Fordon som tidigare använts som utryckningsfordon

FRÅGA OSS GÄRNA!

Om du är du osäker på något - fråga oss gärna så berättar vi mer. Det är viktigt för oss att du är klar över vad som gäller. Tveka inte att maila oss på info@fordonskammaren.se, eller ringa på telefon 08-655 09 00.

SVERIGES FÖRSTA AUKTIONSHUS FÖR FORDON

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om kommande auktioner!

TILL NYHETSBREV

Öppettider

Måndag - Fredag

09.00 - 16.00

Lördag & Helgdag

Stängt

Lunchstängt

12.00 - 12.30

Kontakta oss

Thulinsplats 4 8A-C
Arlandastad (Motortown)

Tel: 08 - 655 09 00
Fax: 08 - 655 09 25

Fordonskammaren AB
556366-9158